Predallen of breedvloerplaten

Een predal is de meer gangbare naam voor een breedvloerplaat. Het is een geprefabriceerde, betonnen plaat met een ingewerkte wapening. Deze platen worden op maat van elke werf gemaakt.  In eerste instantie dient een predal als verloren bekisting. In tweede instantie maakt de predal deel uit van het dragende vloersysteem.

Predallen worden op de dragende muren van een gebouw geplaatst en gestut. Vervolgens wordt op de predallen een betonlaag gestort. Zo bekomt men een betonvloer die één geheel vormt.

  • Predallen hebben ingewerkte onderwapening. Dit ingewerkte staal vormt de trekzone van de uiteindelijke vloerplaat. Het beton dat daarbovenop wordt gestort na plaatsing, geeft de volledige stevigheid aan vloer met een drukzone aan de bovenzijde.
  • De platen zijn aan de bovenzijde ruw en voorzien van tralieliggers. Dit is belangrijk voor de hechting van de achteraf te storten betonnen druklaag. Een predal heeft standaard een dikte van 5 cm, maar indien nodig is dikker ook mogelijk, bijvoorbeeld om een hogere brandweerstand te bekomen.

Voordelen van predallen

Met het gebruik van predallen beperkt u het bekisten op de werf. Dat levert een belangrijke tijdswinst op ten opzichte van alles ter plaatse bekisten of het systeem van ‘potten en balken’.

In tegenstelling tot toepassingen met holle welven, krijgt u door het gebruik van breedvloerplaten een massieve monoliete betonvloer. Predallen tekenen zich immers niet af in de plafondafwerking.

De belangrijkste voordelen van predallen op een rij:

  • Alle predallen worden op maat gemaakt. Het is daarbij mogelijk om ingewikkelde vormen en uitsparingen te voorzien, net zoals het inwerken van leidingen, inbouwspots, …
  • Snel te plaatsen
  • Predallen creëren een massieve betonnen vloerplaat
  • Onderwapening zit ingewerkt in de predal
  • Weinig voegen door de grote plaatbreedte

Alle soorten afwerking mogelijk

De gladde afgewerkte onderzijde zorgt meteen voor een strak eindresultaat. Tussen twee predallen zit er enkel een smalle esthetische voeg. Het is daarom niet echt nodig om de onderkant van de predallen te bezetten. Deze gladde onderzijde geeft beschilderd meteen een afgewerkt resultaat. U kan zelfs kiezen voor het natuurlijke uitzicht van het onbehandelde beton.

In samenspraak met uw stukadoor kunnen predallen ook perfect bepleisterd worden of afgewerkt met een spuitplamuur.